AKTUELLT

20171001

Aktiviteter 2017

Under 2017 har vi tillsammans gjort många saker. Vi har fått sex stycken nya hoddor, dragit vatten till föreningshoddan, installerat eluttag på tre stycken hoddor samt satt elskåp vid bryggan. Vidare har vi monterat belysning på området som lyser nattetid, belysningen på bryggan som styrs med rörelsevakt. Nummerskyltar har monterats på de hoddor där det saknades. Ni som inte har gjort DNA-märkning på era värdesaker än kan kontakta Styrelsen.

Styrelsen vill också tacka de frivilliga som hjälpt till med vårstädningen, belysningen, vatten, röken, bryggräcke, förstärkning av rampen och sjösättningsbryggan. Detta har gjort området både trevligare och säkrare.

Styrelsen har också konstaterat att vissa båtar och hoddor är i starkt behov av visat intresse och omvårdnad. Båtar och vagnar som inte används sommartid skall placeras i vårt nya område öster om hoddorna. I övrigt önskar vi ett trevligt slut på sommaren och ser fram emot en fiskrik höst. /Styrelsen


bild2 bild1


20170520

DNA-märkning

Fyra till fem stycken större skyltar kommer sättas upp i området och de mindre skyltarna ska sättas upp av respektive medlem.

Vänlig hälsning Sibbarps Fiskareförening


jobb


20170508

Röken testad!

Bengt A. och Bengt J. rökte horngäddor idag. Röken funkar utmärkt, ca 40 min uppvärmning, 30 min torktid för fisken med dörren på glänt o ca 40 grad, färdigrökning 2 Tim vid 50-60 grad.

/Sibbarps Fiskareförening


jobb


20170318

Röken snart klar.

Röken under uppbyggnad.

/Sibbarps Fiskareförening


jobb


20170115

Årsmöte 15 mars 2017

Vi träffas för årsmöte den 15 mars i Gillesbrödernas lokal på Järnvägsgatan 51 kl 1830. Landgång, lättöl o kaffe serveras. För att kunna beställa rätt antal landgångar måste du anmäla till Ulf Lindberg eller Ulf Andersson att du/ni kommer. Icke medlemmar betalar 100 kronor. OBS anmäl er senast den 6:e mars. Välkomna! / Styrelsen

Möteskallelse 2017


20160912

Dags igen för fisketävling

Den 24 september arrangerar vi en tävling för samtliga medlemmar med vänner och anhöriga. Flest fiskar per man vinner!

Det gäller att fånga så många fiskar man kan under 4 timmar från båt. Vänner och familj är välkomna, det kostar 50kr per person att deltaga i tävlingen. Kontakta Daniel på 0737870187 eller dne_040@hotmail.com för anmälan, uppge namn och hur många ni är.

Samling 07.30 vid bryggan för genomgång
Avfärd och tävlingen startar 08.00 så se till att ha förberett båten innan!
Tävlingen varar i 4h från 08:00-12:00
Endast fiske från båt med fiskespö gäller om man vill vara med i tävlingen.

/Daniel Nilsson i Sibbarps Fiskareförening20160415

Fisketävling

Den 14 maj arrangerar vi en tävling för samtliga medlemmar med vänner och anhöriga. Det kommer vara två tävlingar; Flest Horngäddor samt Tyngsta Fisken.

Flest Horngäddor - Det gäller att fånga så många horngäddor man kan under 4 timmar. Den som har flest horngäddor har vunnit och får pris.
Tyngsta Fisken - Arterna som är tillåtna i tyngsta fisken är horngädda, torsk, öring och skrubba. Även här finns pris att vinna. Fisken kommer vägas med en digital fiskevåg.

Samling 07.30 vid bryggan för genomgång
Tävlingen startar 08.00 så se till att ha förberett båten innan.
Tävlingen varar i 4h från 08:00-12:00
Endast fiske från båt med fiskespö gäller om man vill vara med i tävlingen.

/Daniel Nilsson i Sibbarps FiskareföreningRegn 20150510

Städat!

Tack för deltagandet under städdagen. Vädret var inte på vår sida men humöret var på topp.

Sibbarps Fiskareförening
jobb

förberedning

korvservering

20150405

Städdagen 9 maj närmar sig!

Vi ses klockan 10.00 vid hoddorna och vi har container på plats för skräp. Om du garanterat vill ha korv så anmäl att du kommer till Ulf. Familj och respektive är välkomna.

Glad Påsk!

Styrelsen för Sibbarps Fiskareförening


20150328

Årsmötet för 2015 ägde rum den 12 mars.

Vi träffades i Gillesbrödernas lokal på Järnvägsgatan 51 kl. 18.30.

MVH Styrelsen för Sibbarps Fiskareförening


20140525

Branden vid hoddorna 2014.

En båt och en hodda brann i maj 2014. Orsaken blev inte klarlagd.
brand bild 1

brand bild 2


20140120

Styrelsen sammankallar till årsmöte den 12 mars 2014.

Vi träffas i Gillesbrödernas lokal på Järnvägsgatan 51 kl. 18.30. Landgång, lättöl och kaffe. För att kunna beställa rätt antal landgångar måste du anmäla till Ulf Andersson, 070 51 11 033, alt. mejl pula@algonet.se, att du/ni kommer. Icke medlemmar betalar 100 kronor. Anmälan görs senast den 1:a mars. Obs! att Ulf inte svarar på tel 1-15 febr.
Se vidare i utskickat meddelande.

På årsmötet ges det möjlighet att köpa föreningens bok ”När fiskarna frös. Sibbarpsfiskare under Andra världskrigets bistra dagar” av Birgitta Åkesson. Boken, som är skriven utifrån föreningens arkiv, handlar om åren under Andra världskriget och innehåller en riklig mängd bilder. Boken kostar 150 kronor. (Se bild nedan)

Även den byggnadsantikvariska rapport som Birgitta Åkesson gjorde 2012 över föreningens hoddor finns att köpa på mötet. Den säljes i digital form och kostar 30 kronor. Rapporten innehåller färgbilder på samtliga hoddor. Som bonusmaterial medföljer bilder på barkegrytan, föreningens klenod. (Se bild nedan)

Väl mött.

Styrelsen för Sibbarps Fiskareförening

bild1

bild2

20131220

God Jul

20131209

Stormen Sven har dragit förbi. Vågorna gick höga. Badbryggorna och fortet var knappt synliga. Öresund steg rejält och vattennivån var rekordhög. Så här i efterhand kan vi konstatera att fiskehoddorna, bryggan och båtarna nere i hamnen bestod provet. Endast några brädor behövde bytas ut i föreningens brygga.
Nu har lugnet lägrat sig över Sumphamnen, men fortfarande pratas det mellan hoddorna om vattnet som stod så högt, ja, så högt att det slog alla de andra historierna om när sundet steg. sven1
Foto: Birgitta Åkesson.

sven2
Foto: Henrik Åkesson.

sven3
Foto: Henrik Åkesson.

20130929

Malmgren 90 år

20130928

Sista helgen i september samlades medlemmarna i Sibbarps fiskareförening för en gemensam insats. Armen som löper över barkegrytan där blocket sitter, det som en gång hjälpte fiskarna att hissa upp de nybarkade bomullsgarnen ur barkegrytan, fick sig en rejäl ansiktslyftning. Ingemar Nilsson och Kurt Larsson slipade och målade. Kjell Malmgren, som var med på den tiden då barkegrytan var i bruk, menade att armen förmodligen inte tidigare målats om. Armen kom antagligen till 1943, då barkegrytan renoverades. Då var föreningen nystartad och barkegrytan var hjärtat i verksamheten. I våra dagar är den en klenod och förmodligen en av få bevarade i landet.

Under sommaren har man släntat ner mot Barnviken och bryggorna. Här ska man nu bygga en ramp som ska underlätta vid sjösättningen och upptagningen av båtarna. Slänten räfsades och nytt gräs såddes. Till nästa år fortsätter arbetet. Föreningens gemensamma hodda bättrades på med ny färg. Hoddan, som är en av områdets äldsta, ägdes en gång av Oskar Hansson "Kubben", f. 1881. Sedan 1961 är den föreningens ägo.

I det fina vädret passade man dessutom på att tukta buskar och träd. Fram emot lunchtid samlades man vid Ulf Anderssons hodda och avnjöt nygrillad korv. Bättre väder kunde man inte ha fått!

1
Ingemar Nilsson och Kurt Larsson i färd med att slipa armen till barkegrytan.

2
Ingemar Nilsson kontrollerar blocket under överinseende av Kurt Larsson.

3
Målningsarbetet kan påbörjas. Ingemar Nilsson i målartagen.

4

5
Slänten ner till Barnviken räfsas inför grässådden.

6
Föreningshoddan målas om.

7
Bengt Pålsson klipper hyllebusken. Gull-Britt Pålsson och Kurt ”Blomman” Blomqvist övervakar arbetet.

8
Grillen är kommen på plats utanför Ulf Anderssons hodda.

20130713

En lätt bris från sundet svalkar de många badgästerna på Sibbarp.
Träd

Glugg

En bit längre bort sitter Kalle och en kamrat på en av fiskareföreningens rökar.
Kalle, ja, det är föreningens egen trut. Bortskämd med köttbullar och fläsk sitter han troget och väntar på dagens godbitar. Men i dag tycks han få vänta förgäves. Kjell ska iväg på annat.
Kalle

Malmgren

Hos Pålssons råder det helg och fisket får vila idag. Men igår kom man i land med både torsk, makrill och sill.
hodda

Hos Nilssons sidan om råder det febril aktivitet. Hoddan byggs om och det snickras och målas.
Nilsson

Ett gräsandspar vaggar förbi. Förmodligen mer intresserade av några brödbitar än ombyggnationen. Vid några av de andra hoddorna har man lagt ut filten i gräset och lapar sol.
Kort sagt, det är sommar vid Sumphamnen.

20130703

Nu går makrill och sill till i Öresund! Det är värt att pröva fiskelyckan norr om Ön.

makrill

20130509

Störren delen av den långa vintern låg Sumphamnen infrusen. Få var de som sökte sig ner till hoddorna, men så lagom till årets traditionella städdag vände det. Solen både värmde och sken över de många medlemmar som slutit upp för en gemensam insats.
Gräsklippning, ansning av buskar och träd och städning av hoddorna stod på programmet. Nere i hamnen arbetade en liten grävmaskin med att muddra. Jimmy Höjmark skötte spakarna och skopa efter skopa fylldes med dy.

Muddring

Framåt förmiddagen spred sig lukten av grillad korv och kön till matbordet vid Ulf Anderssons hodda ringlade sig lång. Den långa vintern tycktes vara som bortglömd.

Korvätning

Nu ser man fram emot fiske i sundet. Horngäddefiske väntar härnäst. Och de skulle förvåna om inte en och annan horngädda kommer rökas i någon av föreningens rökugnar.

20130306

Styrelsen kallar medlemmarna till årsmöte den 13 mars 2013. Vi träffas i Gillebrödernas lokal på Järnvägsgatan 51 (Hantverkshuset) kl. 18.30.
Vi vill också påminna om årets städdag som i år infaller den 4 maj. För de som önskar grillad korv, görs en anmälan till Ulf Andersson, tel. 070 51 11 033, senast 5 dagar före. Vi önskar alla medlemmar hjärtligt välkomna till båda arrangemangen.

Styrelsen för Sibbarps Fiskareförening

20130119

Under krigsvintrarna på 1940-talet, när föreningen såg dagens ljus, låg isen tjock i Öresund. Då kunde man som bäst pilka torsk genom ett hål i isen i väntan på att våren skulle göra sitt. Nu skriver vi januari 2013. Isen gör sig åter påmind. Sumphamnen och Barnviken ligger mer eller mindre infrusen. De flesta båtarna ligger under presenning, andra ligger kvar i hamnen omgärdade av kung Bores verk. En och annan fiskare syns bland hoddorna, men annars ligger verksamheten nere i väntan på nästa tillfälle att få komma ut med båten, sätta några garn och dra upp en och annan horngädda. I år är det 70 år sedan de danska judarna flydde över Öresund. Då var flera av föreningens medlemmar behjälpliga med att ta emot flyktingarna. Till minnet av flyktingarna restes flyktingmonumentet. Historier om föreningens första år har florerat genom åren. Häromåret återfanns arkivet från krigsåren. Pappren var illa åtgångna, men nu i sådant skick att föreningens första år kan sättas på pränt, lagom till 70-års minnet av judarnas flykt och fiskarnas insats för att hjälpa sitt brödrarfolk.

Sumpen 1

Sumpen 2

Sumpen 3

Sumpen 4

Sumpen 5

Sumpen 6

20121220

Sumphamnsjul

Styrelsen önskar alla medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År!
Ni som har båtar i sjön, glöm ej att länsa!

20121116

RapportByggnadsinventeringen, som inleddes i mars, är nu klar. Den har inneburit att samtliga fiskehoddor fotograferats under våren och sommaren. I de fall det var möjligt dokumenterades även interiörer och äldre föremål.

I föreningens återfunna arkiv letades uppgifter om de tidigaste medlemmarna och hoddeägarna. Resultatet har sammanställts i en byggnadsantikvarisk rapport om nära 200 sidor. Rapporten är tänkt som ett underlag för att utarbeta en bevarandeplan för området, men för de medlemmar som vill ha ett eget ex i sin ägo finns det nu möjlighet att köpa rapporten.

Förutom det rika bildmaterialet med färgbilder på alla hoddorna, innehåller rapporten även bilder på äldre föremål, båtlagen under Andra Världskriget, foton på de äldsta medlemmarna och inte minst bilder på föreningens barkegryta.

I samband med fotodokumentationen lyfte styrelsen på locket till den gamla grytan, en gång hjärtat i föreningens verksamhet. I rapporten ges det möjlighet att se vad som döljer sig under locket.

Är du intresserad av köpa rapporten, kan du antingen ta kontakt med någon ur styrelsen eller skicka ett mail till Birgitta.

20120907

Sommaren lider mot sitt slut. Badgäster och hoddeägare plockar ihop efter sommarens aktiviteter. Det blev, trots allt, även baddagar i år och samkväm på Sumpen.  Det gavs också tillfälle till fiske. Torsk, makrill och sill var några sorterna som drogs upp. Men även mer långväga fiskar landade på Sumpen.

En tidig morgon förberedde Bengt och Anders Pålsson den norra rökugnen för rökning av laxöringar. För att få fram det bästa resultatet används alved. Rökningsprocessen, som tar flera timmar i anspråk, övervakas noggrant.

Med lång erfarenhet i bagaget blev resultatet lyckat och de båda fiskarna kunde nöjt plocka ur de läckra öringarna ur ugnen fram emot lunchdags.
Avsmaka fick man emellertid vänta några timmar till med. Först måste fisken ligga till sig för att stabiliseras. Den här gången var inte fisken fångad i Öresund, utan fiskad med flugspö i Harasjömåla.

En annan händelse värd att uppmärksamma var när styrelsen samlades för att olja bryggan nere i hamnen. Arbetet dokumenterades och förutom att det togs foto filmades även arbetet. För den som inte var med och som vill se styrelsens arbete hoppas vi snart kunna visa filmen här på hemsidan.

20120830

Som ett led i dokumentationen av fiskehoddorna finns nu samtliga hoddor tillgängliga här på hemsidan under "dokument". De presenteras med bilder och historik kring de tidigaste ägarna. Vill du bidra med mer information och äldre bilder angående hoddorna? Kontakta: Birgitta Åkesson
Förutom detta finns inlagt historiska bilder under "dokument" och nya bilder från Sumphamnen under "film/foto".

20120627

Under Andra Världskriget rådde ransonering. Fisket i Öresund var reglerat och fiskarna fick bl a ansöka om tilldelning av fiskenät. Till en början gällde ansökningarna de enskilda fiskarna, men 1943 var läget sådant att man tilldelade endast de olika båtlagen. För att få tilldelat sig fiskegarn var man tvungen att uppge vilka båtlagen var och komma in med sammanställningen till Malmöhus Läns Södra Kristidsstyrelse. I föreningens arkiv finns båtlagslistan bevarad. Den berättar om vem som var medlem, vilka som fiskade tillsammans och var man bodde. Några av fiskebåtarna har dessutom kunnat identifierats med hjälp av gamla foton. Under "dokument" finns det nu möjlighet att ta del Båtlagen under Andra Världskriget - en berättelse om kristider och ransonering.

Fiskegarn

20120612

2001 revs en av de äldsta hoddorna, nr.31. Hoddan, som en gång tillhört Carl Mattsson, var uppförd i tjärpapp och i dåligt skick. Så här i efterhand visade det sig att hoddan innehöll en del klenoder. En av föreningens medlemmar tog tillvara på några gamla fiskeredskap från hoddan. Vid en närmare granskning visade det sig att några av dem bär ägarnas initialer. Ägarna till en del av redskapen är nu identifierade. Under "dokument" finns det nu möjlighet att läsa om Fiskeredskap från en svunnen tid.

   Enock Blom


20120610


Sibbarps Fiskareförenings återfunna arkiv är nu i sådant skick att dokumentationen av det har påbörjats. Bland alla protokoll, kvitton, möteshandlingar finns det flera intressanta och oväntade uppgifter om föreningens första tid. Dokumenten är samtidigt en pusselbit av Malmös historia kring tiden för Andra Världskriget.
    Efterhand som dokumentationen fortlöper kan föreningens medlemmar ta del av delar av arkivet här på hemsidan.
    Under "dokument" finns nu t ex en förteckning över föreningens första medlemmar med foto. I arkivet finns tre bevarade medlemsböcker. Dessa är nu avfotograferade och återfinns även de under "dokument".
                                                                                                                                                            arsmote

20120514

Horngäddor hör till maj månad och inget som fiskarna nere vid Sumphamnen missar. Redan har det dragits upp flera stycken. Idag bjöd Bengt Andersson med sin vän Hans Palmé ut på horngäddefiske.
    Fångsten lät inte vänta på sig och Jerzy Jakimowisz slöt upp på bryggan när båten kom i hamn. Fångsten tillhörde inte de större, men glädjen stod ändå högt i tak när det gemensamma fikat avnjöts utanför hoddan.


  

         Bengt
Bengt Andersson ser över fiskespöna.

horngaddor

Dagens fångst av horngäddor.

fika

Jerzy Jakimowisz, Bengt Andersson och Hans Palmé.


20120505Solen visade sig från sin bästa sida när ett flertal medlemmar ur föreningen hade samlats nere på Sumpen för en gemensam uppröjning efter vinterns framfart.
    Den tidiga morgonen bjöd på en bitande vind, men det hindrade inte en inspektion av bryggan och förtöjningsplatserna. Längst ut i hamninloppet behövdes vajern till akterförtöjningen bytas ut. För att arbetet skulle kunna genomföras var man tvungen att lossa samtliga båtar vid bryggan. Allt slutade väl och vajern är nu ersatt med en kedja.
    I takt med att solen värmde ljöd gräsklipparen över området och luften blandades med doften från rökt horngädda och grillad korv.
Dagen till ära hade en av föreningens äldsta medlemmar Kjell Malmgren fyllt den ena röken med horngäddor. Rökningsprocessen övervakades av både barn och barnbarn.
    En välbehövlig paus i städningen och uppröjningen blev det när alla samlades vid Ulf Anderssons hodda. Här bjöds det på grillad korv. Åke Jönsson skötte grillningen och kön ringlade sig runt bordet.
    Här fick medlemmarna också sig lite kulturhistoria till livs. "Blomman" delade ut berättelsen om de judiska flyktingarna som under Andra Världskriget kom till Sumphamnen.
    Därefter fortsatte städdagen av båda gammal och ung. Buskar och träd ansades och hoddorna städades inför den kommande sommaren.
    Städdagen medförde också ett smått sensationellt fynd. Föreningens äldsta, och hittills okända arkiv, kom fram i ljuset. Tyvärr hårt ansatt av möss och fukta, men ändå i så pass bra skick att det går att rädda för eftervärlden. Arkivet kommer att ge svar på många frågor om föreningens äldsta historia, men först måste även denna raritet genomgå en uppröjning.

repration
 

           bryggan   

korvgrillning

fika

beskärning20120313

Föreningens medlemmar hälsas välkomna till årets gemensamma städdag den 5 maj 2012. Föreningen bjuder på korv med bröd. För de som är intresserade görs anmälan till Ulf Andersson - tel. 070-5111033.

Städdag

20120312
Under 2012 kommer Birgitta Åkesson, arkeolog, att utföra en fotodokumentation av föreningens hoddor, samt leta uppgifter om föreningens och områdets svunna tider i arkiven. Dokumentationen är tänkt som ett underlag för föreningens bevarandeplan. Birgitta tar tacksamt emot uppgifter som kan vara till nytta för projektet. Det kan vara gamla foton, kartor eller annat som man vill dela med sig av. Vill du komma i kontakt med Birgitta angående uppgifter om föreningen kan du enklast nå henne genom: birgitta.akesson@ownit.nu

Birgitta

20120312
Sibbarps Fiskareförening sjösätter sin hemsida.